Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Χουλιγκανισμός











1. Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Εκφάνσεις χουλιγκανισμού συνήθως θεωρούνται πράξεις όπως η υβριστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων πολλές φορές με ρατσιστική διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων καθώς και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.

Ο όρος χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να περιγράψει την συμπεριφορά των οπαδών σε αγώνες ποδοσφαίρου. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνονται βανδαλισμοί και ομαδικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που προκαθορισμένες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών γίνονται ανεξάρτητα από τους αγώνες ή με αφορμές αγώνες άλλων αθλημάτων.

Ετυμολογία

Ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο "hooliganism" που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, αλλά ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη. Μία επικρατής θεωρία αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιχαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο.  Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως ο όρος προέρχεται από τον απολίτιστο τρόπο ζωής μιας Ιρλανδικής αγροτικής οικογένειας. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο όρος πάρθηκε από μία συμμορία του δρόμου στο Ίσλινγτον του Λονδίνου που είχε το όνομα "Χούλι". Τέλος, υπάρχει και μια θεωρία που υποστηρίζει ότι ο όρος βασίζεται στην Ιρλανδική λέξη "houlie" που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα έκλυτο πάρτι.

Από  τη  Βικιπαίδεια,  την  ελεύθερη  εγκυκλοπαίδεια

2. Προσεγγίζοντας κοινωνιολογικά το φαινόμενο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον όρο «βία στα γήπεδα» με τον όρο «αθλητική βία», εφόσον η βία που εκτυλίσσεται με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός έχει μεταφερθεί εκτός των γηπέδων.[...]

Εκείνο που μας απασχολεί, όμως, περισσότερο ως κοινωνία, είναι τα αίτια του φαινόμενου της βίας εκτός γηπέδων, που έρχονται να απομυθοποιήσουν την άποψη, ότι τα αίτια της βίας στα γήπεδα είναι καθαρά αθλητικά (κακή διαιτησία, απώλεια τίτλου κ.τ.λ). Πρόκειται απλώς για αφορμές, διότι τα αίτια της βίας εντός και εκτός γηπέδων είναι κοινωνικά/πολιτικά. Γίνεται βία για χάρη της βίας, και όχι για χάρη της μπάλας... Η μπάλα είναι η αφορμή.
Σοφοκλής   Σοφοκλέους

Δεν υπάρχουν σχόλια: